Remote hulpverlener of data ober?

Ik kijk naar het schermpje voor me. Remote hulpverlener staat er, mijn nieuwe beroep. Tenminste, als het aan uitzendbureau Hubot ligt. Hubot, een uitzendbureau voor mens én robot. Als remote hulpverlener sta ik door middel van een smart bracelet in contact met gewonde personen en gebruik ik mijn empathische kwaliteiten om mentale hulp te bieden, zo lees ik op het schermpje.

Ik moet het even laten bezinken. Zojuist heb ik een beroepskeuzetest gedaan, en mijn talenten blijken niet in de media- en communicatiewereld te liggen waarin ik nu werk, maar dus op een heel ander vak. Jammer dat de test mij niet direct doorverwees naar de functie van data ober, waarbij je werkzaam bent in een Tinder restaurant waar gasten door een intelligent algoritme gematcht worden op basis van hun likes. Dát lijkt me nou een leuke functie! In deze job weet je dankzij een augmented lens meer van de gasten dan zij van zichzelf. Of deze: de thuiszorgmedewerker 2.0. Terwijl een intelligente schoonmaakdrone het huishouden doet, heb je ruim voldoende tijd om aandacht te geven aan de mensen. Ook leuk: de stratenbreier, waarbij je een robot stenen ‘voert’, een patroon kiest en de robot aan de slag laat gaan met het zware werk van stratenmaker.

Ik ben op de Dutch Design Week waar het imaginaire uitzendbureau Hubot mij een reeks vragen stelt, waarna mijn zogenaamde droomberoep op het scherm verschijnt. Ik moet even wennen aan het beroepskeuzeadvies van remote hulpverlener. Wordt dit echt een van de beroepen van de toekomst? Het lijkt me niets voor mij. Misschien moet ik toch eerst een beroepskeuzetest laten uitvoeren, waarbij voor 600 euro mijn talenten in kaart worden gebracht, gebaseerd op mijn DNA. In tegenstelling tot de beroepen die Hubot mij voorschotelt, is dit wél al realiteit.

Switchen kan altijd nog, toch?

Weet je wat, voor nu kan ik natuurlijk gewoon mijn huidige beroep blijven uitoefenen. Is ook fijn. En de wetenschap dat we anno nu allang niet meer een beroep voor het leven hebben, stelt mij sowieso tevreden. Switchen kan altijd nog, toch?

Dit column verscheen in Leven Magazine dec 2017.