Een gerecyclede wereld

Het regent. Het regent hárd, en ik moet de deur uit naar mijn werk. Op de fiets. Bah. Ik vervloek het Hollandse weer. Ik schiet mijn van gerecyclede PET-flessen regenjas aan en spring op mijn fiets. Mijn handen stop ik diep in de armwarmers die aan mijn stuur vastzitten. Ook gemaakt van gerecyclede PET-flessen. En in mijn fietskrat ligt mijn shopper, gemaakt van vrachtwagenzeil. Dat had ik een aantal jaren geleden toch niet gedacht, dat mijn nieuwe spullen al een heel leven achter de rug gehad zouden hebben.

De consumptiemaatschappij waarin wij leven en het grote milieuvraagstuk hebben bij een steeds groter worden groep ondernemers de nodige creativiteit aangewakkerd. Met als resultaat dat er tegenwoordig nieuwe producten worden gemaakt van producten met een geschiedenis. Jurken van koeienpoep. Tassen van afgedankte gymtoestellen. Lampen van kartonafval. Sportkleding van Starbucks koffieresten. Noem het, en het kan tegenwoordig.

Jurken van koeienpoep. Tassen van afgedankte gymtoestellen. Noem het, en het kan tegenwoordig.

Het mooie van deze ontwikkeling is dat producten die er een leven op hebben zitten en eigenlijk weggegooid zouden worden, een nieuwe toekomst krijgen. Maar bovenal: deze nieuwe producten hebben een verhaal. Storytelling is hét toverwoord van nu en daar zijn deze producten een kei in. Want zeg nou zelf: een jurk gemaakt van koeienpoep, dat vergeet toch niemand meer? Of een sportshirtje van koffie? De producenten van dergelijke producten strooien dan ook grif met de achterliggende verhalen. En daar is de consument gevoelig voor. Daar betaalt hij graag extra geld voor. En daarin schuilt wellicht een mooie toekomst voor ondernemer die net even buiten de geijkte paden durven te denken.

Ik ben op mijn eindbestemming aangekomen: mijn werkplek in de Utrechtse Snorfabriek, dat voorheen een NS-loods was. Hier werk ik in een voormalige bouwkeet die ik – met de nodige hulp – compleet verbouwde tot prachtige studio. De wanden verving ik grotendeels door gebruikte glasplaten, de houten platen die we op de buitenwanden timmerden hebben er al een leven opzitten. En buiten de studio? Daar staat mijn storytelling-sandwichboard. Foto’s en teksten over mijn van-bouwkeet-naar-studio-project trekken vele nieuwsgierige blikken en laten de nodige camera’s klikken. Welkom in mijn gerecyclede wereld.

Natascha Klootsema

Fotocredits:
Inhabitat