Het ambacht herleeft

Prachtige, fragiele sieraden – handgemaakt op Bali. Superzachte shawls, handgemaakt van babyalpaca en 100% duurzaam. Houten hangers in de vorm van een hart, veer of peaceteken voor aan de muur, ook met de hand gemaakt in Indonesië. Het zijn zomaar wat voorbeelden van producten die ik spot op de inkoopbeurs voor home & gift showUP. Met verve vertellen de ondernemers het verhaal achter de door hen ontworpen producten. Ronda van het sieradenlabel Riverstones.nl vertelt dat ze dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne een eigen fabriekje op Bali kan laten bouwen, waar lokale ambachtslieden de door haar ontworpen sieraden kunnen maken. De Belgische Chloe van ByKloe.com laat foto’s zien van de makers van haar prachtige producten: oma’s uit de sloppenwijken van Lima (Peru), die met het maken van de shawls en mutsen een eerlijk pensioen kunnen opbouwen. En onderneemsters Linda en Jorinde van Madu-madu.nl vertellen vol trots over hun nieuwste producten, ontworpen door henzelf en handgemaakt in een lokale timmerwerkplaats  – ook op Bali.

Even later schuif ik aan bij een van de trendpresentaties van deze tweedaagse inkoopbeurs. Jan Agelink – alias Jan Trendman – is aan het woord. In vlot tempo laat hij nieuwe trends en inzichten zien. Er komt meer aandacht voor het ambacht, aldus de trendwatcher. Craft wordt belangrijk. Dit soort producten vertellen namelijk een verhaal, en storytelling is het toverwoord van nu. Het is een extra bevestiging van wat ik zelf ook al lange tijd signaleer in mijn eigen bedrijf Flavourites.nl, een verzameling van webshops, waar kleinschalige producties de rode draad vormen. Als antwoord op de massaproductie en de dertien-in-een-dozijn producten die je op elke straathoek vindt. Een groeiende groep consumenten geeft liever wat meer uit aan iets dat écht bijzonder is, waar een verhaal achter schuilgaat.

Storytelling is het toverwoord van nu.

Na de presentatie door Jan Trendman loop ik nog een rondje over de beursvloer. Ik spreek de eigenaresse van Mooidoormij.nl, waar een groepje ontwerpers designs heeft ontworpen (kaarsen, gebaksschotels zeep en meer) die door mensen met een verstandelijke beperking worden vervaardigd. Geen product is hetzelfde en dat is er juist zo mooi aan. Vlakbij staat Maria van C-r-e-8.nl, waar in een eigen sociale werkplaats digitale ambachtslieden met behulp van 3D-printing en lasersnijden bijzondere producten maken. Het ambacht anno nu ten voeten uit: een mooie combinatie van de modernste technieken, maatschappelijk ondernemen en het opnieuw uitvinden van het ambacht. En terwijl ik aan het einde van de dag weer in de auto zit, op weg naar huis, bedenk ik hoe de wereld écht een stukje mooier wordt als dit soort met liefde gemaakte producten een grotere rol gaan spelen in de maatschappij. Ik ben vóór.

Fotocredit: Mitsuke